Symbolen

“Een symbool geeft betekenis aan een vorm.”

Wat is een symbool? Een symbool is een betekenisdrager, het heeft enerzijds een vorm en anderzijds een betekenis. In ons dagelijks leven komen symbolen op allerlei plaatsen terug. Ook kunnen symbolen worden gebruikt rondom overlijden en uitvaart.

Niet iedereen weet wat hij/zij met symbolen kan doen. Ik leg dan uit, dat je symbooltjes, onder andere hart of vlinder, kunt neerzetten of kunt geven aan iemand waarvan je afscheid neemt.

Je kunt het ook gebruiken bij een afscheidsritueel tijdens uitvaart. Nu denkt u, hoe kan ik dit dan doen? Dit zou kunnen door middel van symbolen van hout met elkaar te verbinden. Door de symbolen aan een lint te bevestigen, bijvoorbeeld een hart, geef je “symbolisch” aan dat de liefde ondanks het loslaten toch blijft verbinden en er altijd zal blijven voor de overledene.

Ook kun je de symbooltjes voorafgaande aan afscheidsdienst voorzien van een persoonlijke boodschap of mooi in laten kleuren door (klein)kinderen en ze daarna op de kist laten plakken.

Hoe mooi is het dat een (klein)kind nog een mooie tekst en/of tekening voor opa en/of oma kan maken. En dat zelfs de ouders van deze kinderen meedoen om de symbooltjes gezamenlijk op de kist te plakken.

Denk er maar eens over na, hoe u met een symbool, afscheid kunt nemen van uw geliefden. Durf te vragen wat de mogelijkheden zijn. Ik heb standaard, verschillende symbolen thuis liggen, die ik graag met u deel.